Uoči Svjetskog dana hrane Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Živjeti zdravo, u razdoblju od 13. do 17. listopada, obilježava peti nacionalni Tjedan školskog doručka.
„Svakodnevno se u školama diljem Hrvatske poslužuju tisuće obroka – i to je zaista razlog za slavlje! Zato jedan tjedan u godini posvećujemo proslavi školskog doručka, s posebnim naglaskom na ulogu škole i školskih kuharica i kuhara u očuvanju zdravlja naše djece.
U susret Svjetskom danu hrane, kroz aktivnosti na temu Doručkom oko svijeta učenici će krenuti na najukusnije putovanje! Istražit će što doručkuju njihovi vršnjaci diljem svijeta, bolje razumjeti i uključiti prijatelje s posebnim prehrambenim potrebama, osvijestiti važnost raznolike prehrane te isprobati nove okuse. Na kraju će još jednom zahvaliti svojim školskim kuharicama i kuharima za njihov trud i doprinos zdravom odrastanju.“
1.A i 1 B
Povodom obilježavanja Tjedna zdravog doručka, učenici 1. razreda sudjelovali su u aktivnosti „Doručak oko svijeta”. Cilj aktivnosti bio je upoznati različite kulture kroz prehrambene navike te istaknuti važnost zdravog i uravnoteženog doručka.
Ove smo godine odlučili pripremiti američke zdrave palačinke i belgijske vafle. Učenici su kroz razgovor saznali u kojim se zemljama takva jela najčešće jedu te koje se namirnice koriste u njihovoj pripremi. Poseban naglasak stavljen je na zdrave sastojke i umjerenost u konzumaciji slatkih jela.
Učenici su imali priliku isprobati različite namirnice koje se ne nalaze često na njihovim tanjurima, poput svježeg sira, javorovog sirupa i kikiriki maslaca. Aktivnost je potaknula učenike na razgovor o različitim kulturama i prehrambenim navikama diljem svijeta, ali i na razmišljanje o važnosti doručka za energiju i dobro raspoloženje tijekom dana.
Svi su učenici rado sudjelovali u pripremi i kušanju jela. Atmosfera je bila opuštena, radna i vesela!
Kako nam je bilo, možete pogledati u videu koji smo snimili!
Uz druženje, degustaciju i razgovor, učenici su naučili koliko je važno započeti dan nutritivno bogatim doručkom te koliko truda stoji iza svakog zalogaja koji dolazi na naš stol.
Sat je protekao u ugodnoj, veseloj i mirisnoj atmosferi, a učenici su pokazali veliko zanimanje, kreativnost i zahvalnost.
Čestitamo našim petašima na trudu, uloženom vremenu i lijepom primjeru zajedništva.
U Tjednu zdravog doručka u 6.a puno se pričalo o prehrambenim navikama i zdravoj prehrani. Na satu talijanskog jezika proučili smo navike Talijana u prehrani, posebno doručak te uspoređivali s našim običajima. Posebno smo istaknuli što treba izbjegavati te što nije dobar izbor, a fokusirali smo se na zdrave i svježe namirnice. Na kraju smo napravili plakat s tipičnim talijanskim slatkim i slanim doručkom.
Također, zasladili smo se s domaćim proizvodima koji su učenici zajedno sa svojim roditeljima napravili. Tu su se našli zdravi mufini, kiflice, keksi, sok od cikle…


