2022-10-19 11:28:09
Nacionalni tjedan školskog doručka (10.10.-14.10.2022.)Uoči Svjetskog dana hrane Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu
projekta Živjeti zdravo, u razdoblju od 10. do 14. listopada, obilježava treći
nacionalni Tjedan školskog doručka.
Doručak je za učenike najvažniji obrok u danu, a škole su mjesto gdje se svaki dan poslužuju tisuće doručaka. Povodom toga od 2020. godine svakog se listopada, uoči Svjetskog dana hrane, slavi nacionalni Tjedan školskog doručka.
Ove godine u osnovnim školama diljem Hrvatske slavimo Tjedan školskog doručka od 10. do 14. listopada, pod sloganom “3,2,1… Kreni!”. Tema ovogodišnje proslave Tjedna školskog doručka usmjerena je na početke: početak pravilnih prehrambenih navika, početak školskog dana, početak pripreme doručka, početne faze promjena u svakodnevnim navikama… Za svaki početak potrebno je malo energije i entuzijazma, a to su upravo značajke koje nam školskim doručkom daju svi oni koji rade u školskim kuhinjama diljemn Hrvatske.
Ovogodišnja tema „3,2,1… Kreni“ osmišljena je kako bi podsjetila
roditelje i druge dionike da hranjiv školski doručak pomaže osigurati učenicima akademski uspjeh u školi i priprema ih za „pokret“ kako bi ostvarili sve svoje ciljeve. Istraživanja pokazuju da su djeca koja doručkuju u školi uspješnija u čitanju i matematici, imaju bolje rezultate na testovima znanja, imaju bolju koncentraciju i pamćenje te održavaju zdravu tjelesnu masu.
U našoj školi obilježili smo Tjedan školskog doručka različitim i zanimljivim aktivnostima koje možete vidjeti u nastavku.
ŠKOLSKA MARENDA
Naše tete kuharice za učenike mlađih razreda pripremile su bogat švedski stol sa zdravim namirnicama i tako pokazale kako bi zdrav doručak trebao izgledati.
3. RAZREDI
U Nacionalnom tjednu školskog doručka u 3.a razredu liječnica Sanja Paškvan Kustić, dr. održala je predavanje i radionicu, a učenici 3.b radili su ražnjiće od voća, jeli kruh s maslacem i domaćom marmeladom te pili domaći sok od naranče i šipka.
4. RAZREDI
Utorak, 11. listopada bio je dan koji su učenici četvrtih razreda posvetili školskom doručku. Od kuće su donijeli pripremljeni zdravi doručak kojeg su željeli pokazati i podijeliti sa svojim prijateljima. Osim doručka trebali su donijeti i recept po kojem su ga pripremili.
Uz razgovor i kratku prezentaciju ponovili su i naučili kako bez redovitog i kvalitetnog doručka ne mogu svom organizmu osigurati energiju koja im je potrebna za što bolje pamćenje i koncentraciju u školi. Prisjetili su se svih zdravih namirnica koje bi svaki kvalitetan doručak trebao sadržavati.
Slijedio je zadatak da svom doručku daju ime, da analiziraju podrijetlo namirnica od kojih je doručak pripremljen i da ga fotografiraju.
6. RAZREDI
TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA – SKRIVENI ŠEĆERI
U sklopu Tjedna školskog doručka grupa učenika 6.a i 6.b razreda pod mentorstvom učiteljice prirode i biologije Jasmine Janko Harapin izradila je plakat pod nazivom „Skriveni šećeri“. Odlučili su zorno prikazati količinu šećera u popularnim napitcima među školskom djecom. Među učenicima od 5. do 8. razreda napravili su anketu o popularnim napicima. Proučili su deklaracije napitaka i matematički izračunali količinu šećera u 500 ml, 340 ml i 250 ml jer su na deklaracijama izražene količine u 100 ml napitka. Učenici su izradili plakate napitaka koristeći najdražu metodu crtanja i likovnog izražavanja. Potom su izvagali količine šećera za svaki pojedini napitak u pojedinačne vrećice, na njih napisali količinu šećera u gramima i vrećice pridružili odgovarajućoj slici napitka. Također plakat sadrži podatke o preporučenim dnevnim unosima šećera po dobi. Uvidjeli smo da većina napitaka premašuje preporučeni unos šećera.
Učenici 6.b razreda obilježili su Nacionalni tjedan školskog doručka na satu razrednika, prigodnim piknikom u blizini škole. Učenici su uz pomoć roditelja pripremili i kupili različite namirnice kojima su se pogostili, provjerili deklaracije prehrambenih namirnica i interpretirali opise proizvoda na deklaracijama.
Budući da je osim zdrave prehrane za ljudsko zdravlje važna i tjelesna aktivnost, vrijeme su upotpunili igrama na otvorenom.
8. RAZREDI
Nutricionistice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ dr. sc. Gordana Kenđel Jovanović dipl. ing. nutr. i Lucija Hrvatin mag. ing. techn. aliment. posjetile su osme razrede i upoznale učenike s programom zdrave prehrane. Istaknule su kako je stjecanje zdravih prehrambenih navika u dječjoj dobi ključno za zdravlje i sprečavanje kroničnih bolesti u odrasloj dobi. Učenici su ponovili pravila o konzumiranju zdravih obroka, osobito doručka te proširili znanje o hrani, prehrani i zdravlju. Najzanimljiviji su bili sadržaji o energetskim i hranjivim potrebama djece osnovnoškolske dobi.
Učenici 8.b razreda na nastavi su engleskog jezika samostalno ili u paru pripremali materijale i prezentacije tipičnog doručka u pojedinim zemljama. Tako su se tu našli Filipini, Vijetnam, Španjolska, Francuska… Na kraju svake prezentacije učenici su zaključili radi li se o zdravom ili nezdravom doručku. Svi materijali su objedinjeni na plakat koji je izvješen u holu škole. Radionica je bila vrlo zanimljiva i edukativna.
Za sudjelovanje u proslavi trećeg nacionalnog Tjedna doručka školi je dodjeljena diploma.
|